Här kommer vi att publicera vårt månatliga Nyhetsbrev som distribueras till länets förtroendevalda i kommunernas fullmäktige och andra nyckelpersoner. Vårt syfte med nyhetsbrevet är att hålla er uppdaterade i den alkohol/narkotokapolitiska debatten
Vill du också ha vårt Nyhetsbrev, gå då in på "kontakt" och maila oss
Under valrörelsen 2022 kommer länsnykterhetsförbundet att besöka partiernas valstugan och ställa konkreta alkohol/narkotiska frågor, som vi under mandatperioden kommer att följa upp
vi kommerdessutom att ha en paneldebatt med de sörmländska riksdagsledamöterna.vi återkommer med tid och plats
Nyhetsbrev 2 201
• En påminnelse när Northug nu åter är aktuell. ”Fungerar inte behandlingen första gången så testar vi igen och igen. På den retoriska frågan ovan, ”Ja, varför?”, är svaret därför att vi tror på människan. Att inte göra det vore inhumant.”
• Nu framförs krav på att avskaffa förbudet mot olovligt bruk av narkotika. Det skulle leda till att marknaden för narkotika får större utrymme, precis som på 70-talet i Sverige, skriver Sara Woldu och Sven-Olov Carlsson.
• SKIPPA ALKOHOLEN OCH VAR EN TRYGG VUXEN I genomsnitt fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande och många av dessa känner oro
• Varannan flicka i årskurs nio har druckit alkohol. I mitten av 1990-talet gick flickorna om pojkarna som alkoholkonsumenter. Årets drogvaneundersökning från CAN visar att skillnaderna ökat ytterligare.
• NARKOTIKAFRI SKOLA Tre av fyra (74%) tillfrågade i Sifo-enkät stöder frivilliga slumpvisa drogtester av gymnasieelever i förebyggande arbetet. ”Se testerna som en fartkamera. Ett stöd för unga att säga nej till droger”, säger Jessica Vikberg, ordf RNS.
Alkohol bakom 1 300 cancerfall varje år. Nästan vart tredje cancerfall kan förebyggas med förändrade vanor. Att dricka mindre alkohol, eller sluta helt, skulle gynna kvinnor mest.
• En del har hittat till onlinemöten, några tar väl återfall, några kommer väl att dö, säger Andreas från Anonyma narkomaner.
• Apropå catering av alkohol. IOGT-NTO: "Det är djupt problematiskt att Malmöpolitikerna använder krisen vi befinner oss i för att bedriva opinion och luckra upp alkohollagstiftningen”
• Äldre dricker oftare än förr –speciellt kvinnor i sjuttioårsålderEn ny studie från Sverige visar hur alkoholkonsumtionen bland äldre personer har förändrats mellan 2004 och 2017. Resultaten visar bland annat att äldre personer dricker vid fler tillfällen än tidigare. Sverige har likt många länder en åldrande befolkning. Medellivslängden har stigit kontinuerligt sedan början av 1900-talet och hälsan i åldrarna över 65 år har på många sätt förbättrats. Samtidigt har det skett en utveckling där äldre personer idag dricker mer alkohol än vad tidigare generationer gjorde (Guttormsson & Gröndahl, 2017).
• Det räcker inte att prata om vikten av förebyggande insatser.Det vore ett allvarligt misstag att sjösätta en ny ANDTS-strategi utan att garantera medel som gör att strategin kan förverkligas. Det skriver företrädare för18 civilsamhällesorganisationer. i en debattartikel ibland annat nättidningen Altinget.- När hela världen pratar om att hur vi ska minska belastningen på sjukvården är det minst sagt märkligt att den svenska regeringen väljer att prioritera ner det förebyggande arbetet
• Många starka politiska krafter är igång med att tänja på alkohollagen, som är en skyddslag och ska värderas högre än näringslivsintressen. I vårt land är vi överens om att alkohol inte är vilken vara som helst. Det är ju därför alkohollagen, systembolaget och regler kring serveringstillstånd finns. Detta för att begränsa efterfrågan och tillgängligheten. Därmed skydda individen och samhället från alkoholens skadeverkningar. Den förhärskande alkoholromantiken och normen förstärks ofta i media. Vad och hur mediebranschen kommunicerar om alkohol spelar stor roll. Detta gäller allt från faktabaserade texter till hur alkohol framställs granskande eller glorifierande.Nu i Växjö, där framförs det några oskyldiga serveringstillstånd som diskuteras. Detta är ett direkt kryphål för att urholka alkohollagen. Märkligt då att många politiker är oaktiva i frågan eftersom de har ett gemensamt ansvar gentemot lagar och bestämmelser. Varför denna tystnad? Hur sker tillståndsprövningar i Växjö kommun och vem beslutar om dessa? Hur sker tillsynen av de stadigvarande serveringstillstånden? Hur kommer det sig att länsstyrelsens beslut ignoreras? Självklart tror vi skattebetalare att avgifterna för prövningarna av serveringstillstånden och tillsynen täcker kostnaderna. Överallt annars råder minst självfinansiering. Politiker i all ära! Vad är det som gör att de ekonomiska resonemangen haltar? Är det vän/vinstintressen som råder? Är det alkoholindustrin som genom lobbying skapar politikerkontakter och gör gårdsförsäljningen så lockande? Avgiftspengarna kan relateras till mer resurser för tillsyn och bidraga till att alkohollagen efterlevs. På så vis skyddas folkhälsan och konsumenterna med deras anhöriga från alkoholens baksidor. Kostnaderna för alkoholskadorna beräknas till mer än 103 miljarder kronor per år. Vi som gillar att utmana alkoholnormen Länsnykterhetsförbundet i Södermanland
Nyhetsbrev 1 2021
• Blå Bandet startar ny satsning för att se barnväxer upp i krångliga familjer.Nu har Blå Bandet startat den nya satsningen ”Jag ser.” Syftet är att få fler vuxna att agera när man möter barn som kan ha det svårt. Har man en ”magkänsla” om detta stämmer det oftast. Visa att man bryr sig och ställa öppna intresserade frågor kring vardagliga händelser kan bli avgörande.- Vi är inte först när det gäller liknande satsningar men behovet är fortfarande stort att se och uppmärksamma barn som växer upp i krångliga familjer, säger Per-Olof Svensson, Blåbandsförbundets organisationssekreterare. Genom begreppet ”krångliga familjer” vill vi ta helhetsgrepp på att det kan vara flera olika omständigheter, t.ex. miss/riskbruk, psykisk ohälsa och sociala omständigheter som påverkar barnen negativt
• Unga högriskdricker när alkohol säljs i matbutikenTonåringar överkonsumerar alkohol när det finns tillgängligt i matbutiker. Det visar en kanadensisk studie, rapporterar Accent.– När alkohol står bredvid vardagliga råvaror som mat och läsk kan det förändra ungdomars normer, säger forskaren Mahmood Gohari. 2015 fick alkohol börja säljas i vanliga livsmedelsbutiker på 450 olika platser runt om i kanadensiska Ontario.Det har fått tonåringar i provinsen att drastiskt förändra sina konsumtionsmönster: Flera har gått från att helt avstå alkohol – till att högkonsumera alkohol flera gånger i veckan.
• Riksdagen: Mer engagemang för gårds-försäljning än för alkoholskadorengagerar betydligt fler politiker än alkohol- och narkotikadöd. Det visar Accents genomgång av riksdagsmotioner. Under den allmänna motionstiden i riksdagen, då riksdagsledamöterna har möjlighet att väcka motioner i vilka ämnen de vill, De handlar om allt från att stärka demokratin, till åtgärder mot granbarkborren. Antalet motioner som rör alkohol eller narkotika är 36 stycken, ungefär en procent. Med tanke på att omkring 4 500 personer dör av alkohol och omkring 900 dör av narkotika varje år skulle man förvänta sig att en majoritet av motionerna handlar om åtgärder för att få bukt med den saken. Så är dock inte fallet.
• Snabb respons Alkoholstopp från kl 20.00. För att bromsa smittspridningen av covid-19 vill regeringen förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 20:00 på alla serveringar i landet från 20 november. - Läget riskerar bli nattsvart. Alltför många svenskar har börjat slappna av”, säger statsminister Stefan Löfven.Förslaget betyder att krogarna, enligt alkohollagen, måste stänga kl 20.30. – Det är bra att regeringen gått från ord till handling även kring alkohol, säger Blå Bandets redaktörPer-Olof Svensson till Drugnews. Han tycker det är bra att man nu visar att även alkoholkonsumenter behöver bidra till att minska risk för smittspridning. Ett viktigt signalvärde också för dem som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg som ser coronasituationen i sin vardag och för övriga i samhället som bidrar genom att följa övriga restriktioner. – Som allt annat i denna pandemi är det svårt att veta om alkoholförbudet från 20 på serveringar kommer att räcka. Jag hade gärna sett ett ännu tidigare klockslag.
• Nordisk samsyn om nolltolerans för alkohol under graviditeten. Nadja Frederiksen, senior rådgivare på Nordens välfärdscenter, och doktorand Niina-Maria Nissinen, Folkhälsan Research Center i Finland, har sammanställt de nordiska ländernas riktlinjer för alkohol under graviditeter. Och även vilka instrument som används för att identifiera alkoholkonsumtion bland gravida kvinnor, skriver Accent.Det mest intressanta menar de, är att alla hälsomyndigheter i Norden faktiskt rekommenderar noll konsumtion av alkohol under graviditeten, och många ser till att diskutera alkoholfrågan så tidigt som möjligt med gravida kvinnor. Metoderna som används för att diskutera och identifiera alkoholkonsumtion kan däremot variera.
• Narkotikafri skola en självklarhet? En narkotikafri skola bör vara en självklarhet och inte som i dag bero på en extra engagerad elevhälsa eller rektor, skriver Jessica Vikberg, ordförande Riksförbundet Narkotikafritt samhälle. - Varje gång ett barn dör för att det sociala nät som skulle fånga upp och skydda brustit. Varje gång ett barn kommer i vägen för en kula som överhuvudtaget inte skulle avlossats. Varje gång ett barn blir skrämt av en påverkad morsa, brorsa eller pappa. Då har vi vuxna misslyckats kapitalt.